
          
                                                                                                                                              

San Francisco Grocery Store, Drug Store, Restaurant, and On-Demand 
Delivery Service Worker Protections Ordinance  

Implementation Guidance 
 

May 17, 2021 
 
To slow the spread of COVID-19, the San Francisco Grocery Store, Drug Store, Restaurant, and 
On-Demand Delivery Service Worker Protections Ordinance (“Ordinance”) requires covered 
businesses to implement specified health and safety measures for their workers.  The San 
Francisco Office of Labor Standards Enforcement, in coordination with the San Francisco 
Department of Public Health, administers and enforces the Ordinance’s protections. 
 
 
Effective Date 
 
1. Q: When is the Ordinance in effect? 
 

A: The Ordinance takes effect on April 26, 2021.  The Ordinance will expire on April 25, 
2023, or upon termination of the local health emergency, whichever occurs first. 

 
 
Scope of Ordinance 
 
2. Q: Which employers are covered by the Ordinance? 
 

A: Covered businesses include any person, as defined in Section 18 of the California Labor 
Code, who employs or facilitates contracting for delivery services of a worker for any of 
the following: 

  
(a) a grocery store, supermarket, convenience store, restaurant, café, or other 

establishment primarily engaged in the retail sale of food; or 
(b) a drug store, pharmacy, or other establishment primarily engaged in the retail sale 

of medication, pharmaceuticals, or medical supplies; or 
(c) an on-demand delivery service. 

 
An on-demand delivery service means a third-party online or mobile application or other 
internet service that offers or arranges for the consumer purchase and same-day or 
scheduled delivery of food products, medications, or other goods directly from no fewer 
than 20 businesses that are restaurants, cafes, grocery stores, supermarkets, convenience 
stores, drug stores, pharmacies, or other establishments primarily engaged in the retail 
sale of food, medication, pharmaceuticals, or medical supplies. 
 

3. Q: Does the Ordinance cover private sector businesses at the San Francisco 
International Airport (SFO)? 
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A: No.  The Ordinance covers work performed within the geographic boundaries of San 

Francisco, which does not include SFO. 
 
4. Q: Does the Ordinance cover private sector businesses at the Presidio? 
 

A: No.  The Ordinance does not cover private businesses located in “federal enclaves” such 
as the Presidio, Fort Mason, and the Golden Gate National Recreation Area (GGNRA). 

 
5. Q: Who is covered by the Ordinance’s worker protections? 
 

A: Any person who in a particular week performs at least two hours of work within San 
Francisco for, or contracted through the online or mobile application of, a covered 
business, without regard to whether the business classifies the person as an employee or 
an independent contractor.  This definition includes shoppers and delivery persons for an 
on-demand delivery service. 

 
6. Q: Does the Ordinance cover undocumented workers? 
  

A: Yes.  All workers for covered business in San Francisco – whether or not they are legally 
authorized to work in the United States – are covered by the Ordinance.  OLSE will 
process claims without regard to the person’s immigration status, and will never ask 
questions about immigration status. 

 
 
Worker Protections 
 
7. Q: What health and safety protections are covered businesses required to follow under 

the Ordinance? 
 
 A: Covered businesses must comply with all requirements issued by the Local Health 

Officer. 
 

Additionally, covered businesses are independently required by the Ordinance to: 
 

a. Provide all workers items such as face coverings; gloves; hand sanitizer or 
handwashing stations, or both; and disinfectant and related supplies; 

b. Provide all workers with social distancing protocols and educate all workers on 
these protocols; 

c. Instruct all workers and customers to maintain at least six-feet distance from 
others, except if momentarily necessary to facilitate or accept payment and hand 
off items or deliver goods; 

d. Provide for contactless payment systems or, if not feasible, sanitize payment 
systems after each use;  

e. Provide for no-contact delivery or pick up if feasible; 

https://www.sfcdcp.org/infectious-diseases-a-to-z/coronavirus-2019-novel-coronavirus/coronavirus-2019-businesses/
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f. Require workers to regularly disinfect high-touch surfaces during their work and 
pay workers who are classified as employees their normal wage rate and workers 
who are classified as independent contractors no less than the rate required under 
Section 12V.3 of the Administrative Code for time spent doing so, which must be 
adequate to allow workers to meet health and safety requirements for sanitation. 

 
Note that the Ordinance only addresses compensation to workers for time spent 
disinfecting high-touch surfaces during their work. 
 
Updated May 17, 2021 

 
8. Q: How much personal protective equipment must covered businesses provide to their 

workers? 
 
 A: Workers should use a clean face covering at least one each work day, and covered 

businesses must provide an adequate supply to ensure they may do so.  For 
reusable/washable face coverings, OLSE will consider one face covering per work day 
sufficient if the worker launders their own masks (e.g., four face coverings per week for a 
worker who works four days per week).  For disposable face coverings, the covered 
business may supply them in any quantity so long as the covered business ensures that 
the worker maintains an adequate supply to change face coverings each work day. 

 
  Delivery workers who may have to touch un-sanitized areas that may be frequently 

touched, such as doorbells, buzzers, and door handles, should follow the health and safety 
protocols established in current health orders.  Covered businesses must ensure that 
delivery workers have adequate supplies to adhere to these protocols. 

 
Updated May 17, 2021 

 
9. Q: How frequently – and for how long – should delivery persons for on-demand 

delivery services disinfect their vehicle’s high-touch surfaces? 
 
 A: Covered businesses may provide guidance to workers on how frequently workers must 

clean high-touch surfaces for effective protection of workers and members of the public.  
Covered businesses must ensure that vehicle interiors, other transportation equipment, 
and all shared devices or equipment are cleaned on frequent schedules, not less than four 
minutes at the beginning and at end of each work day, for a total of eight minutes.   

 
  Covered businesses have discretion in how to compensate their workers, as long as they 

follow all relevant California and San Francisco laws, in particular ensuring that they pay 
workers who are classified as employees at a rate at least equal to the San Francisco 
minimum wage and workers who are classified as independent contractors no less than 
the rate required under Section 12V.3 of the Administrative Code for the time they spend 
working, including required sanitation activities. 

 
Updated May 17, 2021 

https://codelibrary.amlegal.com/codes/san_francisco/latest/sf_admin/0-0-0-8804
https://codelibrary.amlegal.com/codes/san_francisco/latest/sf_admin/0-0-0-8804
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10. Q: What surfaces should delivery persons for on-demand delivery services disinfect? 
 
 A: Consistent with CDC guidelines, delivery persons should disinfect high-touch surfaces, 

including the steering wheel, gearshift, signaling levers, door handles, and seatbelt 
buckles. 

 
11. Q: What scheduling protocols are covered businesses required to follow under the 

Ordinance? 
 
 A: Where reasonably feasible, covered businesses must approve a worker’s request to cancel 

scheduled work for any reason for which a worker may use leave under the San Francisco 
Paid Sick Leave Ordinance, without regard to whether such worker has paid leave 
available for use.  If the worker has no paid leave available or chooses not to use paid 
leave, the business must, where reasonably feasible, allow the worker to reschedule the 
work. 
 

 
Additional Business Requirements 
 
12. Q: Are covered businesses required to post a notice informing workers of their rights 

under the Ordinance? 
 

A: Yes.  Covered businesses must provide the notice to workers in a manner calculated to 
reach all of them: by posting in a conspicuous place at the workplace, via electronic 
communication, and/or by posting in a conspicuous place in a business’s web-based or 
app-based worker platform. Every covered business shall provide the notice in English, 
Spanish, Chinese, Filipino, and any language spoken by at least 5% of the workers who 
are at the workplace or job site.  The notice to employees is available at OLSE’s Worker 
Protections Ordinance webpage.  
 

13. Q: What records must a covered businesses maintain under the Ordinance? 
 

A: Covered businesses must retain records pertaining to their compliance with the Ordinance 
for a period of three years and shall allow the Office of Labor Standards Enforcement 
(OLSE) access to such records with reasonable notice.  Failure to maintain records or to 
allow OLSE reasonable access to such records shall result in a presumption that the 
covered business has violated the Ordinance, absent clear and convincing evidence 
otherwise. 

 
To file a complaint, call 3-1-1 or (415) 701-2311 

Please email further questions to WorkerProtections@sfgov.org 
 or call (415) 554-7890 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/organizations/food-grocery-drivers.html
https://sfgov.org/olse/paid-sick-leave-ordinance-pslo
https://sfgov.org/olse/paid-sick-leave-ordinance-pslo
https://sfgov.org/olse/worker-protections-ordinance
https://sfgov.org/olse/worker-protections-ordinance
mailto:workerprotections@sfgov.org

